Το να ζεις είσαι σαν να υπογράφεις κάθε μέρα μία λευκή κόλλα χαρτί

Tο να βάζουμε την υπογραφή μας κάτω από ένα κείμενο σημαίνει ότι αποδεχόμαστε το περιεχόμενο του κειμένου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Tο να ζούμε είναι σαν να υπογράφουμε κάθε μέρα μία λευκή κόλλα χαρτί, την οποία γεμίζουμε αποκλειστικά και μόνο εμείς με τις ιστορίες της ζωής μας. Πόσο υπεύθυνοι είμαστε λοιπόν κάθε μέρα, όταν οδηγούμε και δεν φοράμε ζώνη, όταν τρέχουμε υπερβολικά, όταν καπνίζουμε, όταν πίνουμε, όταν τρώμε υπερβολικά, όταν δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας, όταν δεν ασκούμαστε τακτικά, όταν οδηγούμαστε στις εξαρτήσεις των φαρμάκων και άλλων ουσιών;

Κάθε μέρα επιλέγουμε, να αναβάλλουμε την επίσκεψη στο γιατρό, βρίσκουμε μια δικαιολογία για να μην πάμε στο γυμναστήριο στο οποίο ενώ έχουμε πληρώσει την ετήσια συνδρομή, δεν το έχουμε επισκεφτεί παρά μόνο μία φορά. Μήπως σας θυμίζει κάτι;

Δεν έχουμε αποφασίσει να παίξουμε ενεργό ρόλο στη ζωή μας και στη φροντίδα της υγείας μας. Δεν έχουμε την πειθαρχία, ή δεν προσπαθούμε αρκετά, ή δεν ενδιαφερόμαστε πραγματικά. Δεν έχουμε αποφασίσει να αναλάβουμε την ευθύνη να αλλάξουμε τις κακές συνήθειές μας. Ξέρουμε τι είναι καλό και τι είναι κακό για μας αλλά αντιστεκόμαστε στην αλλαγή, στη μεταβολή. Έχουμε συνηθίσει να μην είμαστε ευτυχισμένοι με τον εαυτό μας, με το σώμα μας. Ξεγελάμε τον εαυτό μας, βρίσκουμε δικαιολογίες κατηγορώντας εξωτερικούς παράγοντες που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Κι αυτές οι δικαιολογίες μας κρατάνε μακριά από τη δράση και την προσωπική εξέλιξη.
Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται προθυμία μακροχρόνιας δέσμευσης και εστίαση της προσοχής μας για να αντικρύσουμε κατά πρόσωπο την πραγματικότητα και να δράσουμε.

Η υπεύθυνη στάση ζωής δεν είναι προτεραιότητα μόνο για εμάς αλλά είναι και για τις οικογένειές μας, για όλους αυτούς που μας αγαπάνε και θέλουν να μας βλέπουν καλά. Κι αυτό είναι ανεκτίμητο δώρο και προνόμιο που πρέπει να εκτιμάμε και να προσέχουμε.

Oι επιλογές μας καθορίζουν τη ζωή και δίνουν αξία εκεί ακριβώς που βάζουμε την υπογραφή μας στο τέλος της σελίδας. Αποφασίστε ποιες είναι οι προτεραιότητές σας. Ανακαλύψτε αυτό που σας αρέσει να κάνετε, αυτό που σας ταιριάζει σαν προσωπικότητα. Γράψτε 10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη ζωή σας και να επεκτείνετε τον εαυτό σας. Mπορεί να μην σας ταιριάζει το γυμναστήριο αλλά να προτιμάτε το περπάτημα στη φύση. Μπορεί τα πρότυπα γύρω σας να είναι αδύναμα. Βρείτε άλλα και ανεβάστε τα στάνταρτ σας. Ζητήστε βοήθεια από ειδικούς. Και πείτε πολλά όχι.

Advertisement