Βρες ένα χόμπι για να γίνεις πιο ευτυχισμένος

Παίζετε τένις ή σας αρέσει το πλέξιμο; Διαβάζετε μανιωδώς αστυνομικά μυθιστορήματα ή έχετε πάρει ένα καβαλέτο, καμβάδες και πινέλα και ζωγραφίζετε; Ε, τότε έχετε ένα χόμπι που σας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Σύμφωνα με έρευνες οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά τον ελεύθερο χρόνο μας, όπως ένα άθλημα ή κάποια χειρωνακτική, δημιουργική δραστηριότητα αποφέρουν πνευματικά και σωματικά οφέλη, αποτελούν πηγή ευχάριστων αισθημάτων και φέρνουν μια άνοδο στα επίπεδα προσωπικής ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή, προσφέροντας μια αίσθηση ότι κάπως ισορροπούμε στο σχοινί της ζωής. Φέρνουν μια ισορροπία ευτυχίας.

Βέβαια, θα μου πείτε για ποιό ελεύθερο χρόνο μιλάς; Συγγνώμη που αναφέρομαι στην ουτοπία να έχουμε ενδιαφέροντα σε μια καθημερινότητα που μας επιτρέπει να ξεκλέβουμε κάποιο χρόνο από τα social media, την τηλεόραση και το netflix. Που μας επιβάλλει να βρίσκουμε τρόπους για να χαλαρώνουμε και να αποσυμπιεζόμαστε. Γιατί αυτό είναι το χόμπι, ένας τρόπος για να ξεκουραστούμε για λίγο από την ένταση, τις σκοτούρες των υποχρεώσεων της ζωής μας. Να βρούμε ένα ενδιαφέρον για μία ασχολία, ένα άθλημα, μία δραστηριότητα που θα μας απορροφήσει για ένα χρονικό διάστημα, βάζοντάς μας σε μια ροή που εκείνη τη στιγμή που την πραγματοποιούμε θα ξεχνάμε τι γίνετε γύρω μας. Ένα χόμπι που θα διώχνει το στρες από το σύστημά μας, θα μας φτιάχνει τη διάθεση και θα μας δίνει πίσω τη χαμένη μας ενέργεια.

Οτιδήποτε και να επιλέξετε για χόμπι, είναι αποδεκτό. Αρκεί να είναι έξω από τις κύριες δραστηριότητες της ζωής σας. Γιόγκα, πιλάτες, τρέξιμο, περπάτημα, κολυμβητήριο, χορός, καταδύσεις, φτάνει να κινείστε και να μπορείτε να ενσωματώσετε αυτή τη δραστηριότητα στο πρόγραμμά σας μερικές φορές την εβδομάδα. Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική, όταν δεν γίνονται αναγκαστικά. Ειδικά στη ζαχαροπλαστική η μέτρηση με ακρίβεια των υλικών, η τήρηση των κανόνων, ακολουθώντας κατά γράμμα τη συνταγή του γλυκού, απαιτεί συγκέντρωση και πειθαρχία ξεκουράζοντας έτσι το μυαλό. Η κηπουρική χαλαρώνει και σε φέρνει κοντά στη φύση. Φυτέψτε λουλούδια, σκάψτε τον κήπο σας. Είναι και αυτό μια άσκηση και μια φοβερά αγχολυτική δραστηριότητα. Οι κατασκευές χρησιμοποιώντας τα χέρια σας και τη φαντασία σας δημιουργώντας scrapbooks με τις αναμνήσεις σας, ή φτιάχνοντας παζλ μαζί με τα παιδιά σας.

Κι αν δεν έχετε βρει κάποιο χόμπι, είναι καιρός να πειραματιστείτε με καινούρια πράγματα, να δοκιμάσετε να βρείτε κάτι που σας ταιριάζει, σας διασκεδάζει. Ανατρέξτε στην παιδική σας ηλικία και θυμηθείτε τι σας ευχαριστούσε να κάνετε όταν ήσαστε μικροί. Η δημιουργία φέρνει ζωντάνια και η συμμετοχή σε κάποιες ομάδες, συλλόγους για να κάνετε το χόμπι σας, ίσως, σας φέρει και κάποιους καινούριους φίλους. Γιατί το να έχετε ενδιαφέροντα, στην πραγματικότητα, σημαίνει ότι έχετε ένα ενδιαφέρον προς την ίδια τη ζωή και τον κόσμο.

Advertisement