Η μέθοδος Καϊζέν για συνεχή βελτίωση

Πόσες φορές είπαμε ότι θα αλλάξουμε την καθημερινότητά μας, τον τρόπο ζωής μας, θα αρχίσουμε την άσκηση, θα τρώμε πιο υγιεινά, θα κόψουμε το τσιγάρο ή τους πολλούς καφέδες, θα μάθουμε κάτι καινούριο, θα περιορίσουμε το στρες στην εργασία μας, αλλά τελικά δεν τα καταφέραμε, απογοητευθήκαμε και τα παρατήσαμε; Κι όμως, υπάρχει ένα μυστικό που μπορεί να μας βοηθήσει και λέγεται Καϊζέν. Είναι μια ιαπωνική πρακτική που σημαίνει βήμα-βήμα βελτίωση, η οποία υποστηρίζει τη φιλοσοφία ότι οι μικρές αλλαγές φέρνουν τις μεγάλες. Για τα κάποια κιλά που θέλουμε να χάσουμε, για την άσκηση που θέλουμε να ξεκινήσουμε, για τις κακές συνήθειες που θέλουμε να κόψουμε, για να πετύχουμε τους στόχους μας, για να αλλάξουμε. Θα ξεκινήσουμε με μικρά βήματα, με απλό και ήπιο τρόπο αλλά με συστηματική προσπάθεια κάθε μέρα. Μακριά από ακραίες καταστάσεις, εκτιμώντας την αξία των μικρών στιγμών της ζωής.

Ξέρω, πως όλοι φοβόμαστε τη δέσμευση ενός αυστηρού προγράμματος αυτοβελτίωσης. Όλοι επιθυμούμε άμεσα να δούμε την αλλαγή στη ζωή μας, να δούμε στον καθρέφτη να εξαφανίζονται με ένα θεαματικό τρόπο τα περιττά κιλά από πάνω μας, να βελτιώνεται η καριέρα μας ή η σχέση μας, αλλά δεν βρίσκουμε την αυτοπειθαρχία, τη θέληση και τον χρόνο να αναδιοργανώσουμε το καθημερινό πρόγραμμα της ζωής μας. Πάντα υπάρχει ένα χρονικό χάσμα ανάμεσα στην επένδυση και στο κέρδος.
Οι μικρές πράξεις που δεν διεκδικούν πολύ χρόνο από τη ζωή μας είναι το Καϊζέν, που ξεγελούν το μυαλό και δεν αντιδρά, δεν ενεργοποιεί τα αισθήματα του φόβου, του άγχους και των δισταγμών που μας συντροφεύουν στις ριζικές αλλαγές. Η τεχνική Καϊζέν είναι ένα τρικ, είναι τα πέντε λεπτά στον διάδρομο, μια μπουκιά λιγότερο από το φαγητό μας, το ένα λεπτό διαλογισμού τη μέρα, είναι το συγύρισμα τους ενός ντουλαπιού στην κουζίνα, του ενός δωματίου, είναι τα δέκα λεπτά που κοιμάμαι περισσότερο στο κρεβάτι το πρωί. Μπορεί να μην φέρνουν άμεσα ορατά αποτελέσματα αλλά αυτό είναι ακριβώς που χρειάζεται να χαλιναγωγήσουμε την ανυπομονησία μας και να αποδεχθούμε ότι η βελτίωση θα είναι αργή και εσωτερική.

Η μέθοδος Καϊζέν δεν τρομάζει. Δεν είναι το μαχαίρι που κόβει απότομα τον ομφάλιο λώρο. Ανεπαίσθητα φέρνει τις αλλαγές στο σώμα μας, στις ψυχές μας, στη ζωή μας. Τα μικρά βήματα φέρνουν μικρές διαδρομές αλλά το ένα βήμα θα μας οδηγήσει στο επόμενο και κάποια στιγμή θα έχουμε επιτύχει το στόχο μας, θα έχουμε απαλλαγεί από τις ενοχλητικές συνήθειες και συμπεριφορές. Τα πέντε λεπτά διάδρομο για μένα έχουν γίνει 20 λεπτά αλλά δεν έχω φτάσει ακόμα το στόχο μου. Τα μηδέν ποτήρια νερό που έπινα τη μέρα έχουν γίνει τέσσερα αλλά ακόμα δεν έχω φτάσει τα 6-8 που προτείνουν ως ιδανικά τη μέρα οι διατροφολόγοι. Το σημαντικό είναι ότι νιώθω να έχω περισσότερη ενέργεια, είμαι πιο δυνατή και πιο θετική και προχωράω μπροστά!

Τα βήματα Καϊζέν απαιτούν υπομονή και πίστη αλλά δίνουν σαν αντάλλαγμα αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Αρκεί να πιάσουμε από το χέρι το μωρό-παιδί που έχουμε μέσα μας και να το βοηθήσουμε να κάνει το πρώτο του βήμα. Ένα τόσο δα μικρό βηματάκι!

Advertisement

5 σκέψεις σχετικά με το “Η μέθοδος Καϊζέν για συνεχή βελτίωση

  1. Πολύ ωραίο θέμα Χριστίνα και όντως το kaizen επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα της νευροεπιστήμης. Όπως πολύ εύστοχα το περιγράφεις, τα μικρά-μικρά βήματα δεν θέτουν το πρωτόγονο τμήμα του εγκεφάλου μας σε κατάσταση συναγερμού ή «fight or flight reaction». Σε παρόμοια λογική στηρίζεται και το solution focused coaching: μικρά βήματα για μεγάλες αλλαγές.

  2. Χριστίνα μου θα το εφαρμόσω άμεσα! ευχαριστούμε για όλα τα όμορφα θέματα που γράφεις!

  3. Προσπαθώ κι εγώ Χριστίνα μου! Βήμα το βήμα τα έχω καταφέρει! Συγχαρητήρια και σε σένα!

  4. Πολύ ωραίο θέμα Χριστινάκο μου, σ΄ευχαριστούμε πολύ!!! Θα το προσπαθήσω για όλα αυτά που θέλω τόσο πολύ να κάνω αλλά…

  5. Πολύ ωραία αυτά που γράφεις! Άλλωστε από εσένα έμαθα αυτό το βιβλίο και το διάβασα χωρίς αναπνοή! Μικρά βήματα για μεγάλα αποτελέσματα και η τέχνη της επιμονής και της υπομονής, για να πετύχεις κάτι που μπορεί να θεωρείς βουνό. Ειναι πρακτικο, είναι άμεσο και ειλικρινές σε αυτό που λέει και υπόσχεται. Είναι ακόμα καλύτερο όταν το δοκιμάσεις στη ζωή σου! Είσαι έμπνευση Χριστίνα!

Τα σχόλια είναι κλειστά.