Τι μου δίδαξε ένας τραυματιοφορέας

%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1

Πριν από δύο χρόνια ο γιος μου έπαθε ένα ατύχημα, τον παράσυρε ένα αυτοκίνητο, ενώ διέσχιζε το δρόμο και χρειάσθηκε να εγχειρισθεί στο χέρι και να νοσηλευθεί για λίγες μέρες σε ένα νοσοκομείο. Μέσα στη τρέλα εκείνων των ημερών και μέσα στην αγωνία εκείνων των ατελείωτων στιγμών, έχει χαραχθεί στη μνήμη μου μια εικόνα, ενός τραυματιοφορέα που μπαινόβγαινε στα ασανσέρ και στους θαλάμους μεταφέροντας αρρώστους μέσα στο χαμόγελο και στη χαρά. Ήταν ένας άνθρωπος ακούραστος, o οποίος μιλούσε σε όλους με ευγένεια και εξέπεμπε καλοσύνη και θετική ενέργεια μέσα σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον σαν αυτό του τμήματος των τροχαίων του νοσοκομείου.

Κάποια στιγμή βρεθήκαμε, μαζί, στο ασανσέρ να μεταφέρει τον γιο μου με σπασμένο χέρι σε αναπηρικό καροτσάκι προς το χώρο του χειρουργείου. Τον κοίταξα και τόλμησα να του πω «Μπράβο σας, κάνετε πολύ δύσκολη δουλειά,  αλλά πάντα είστε με το χαμόγελο». Σήκωσε το βλέμμα του προς εμένα και χαμογελώντας μου είπε «Ναι, είναι δύσκολη δουλειά, αλλά έχει πολύ νόημα». Εκείνη τη στιγμή ζήλεψα την ικανοποίηση και την πληρότητα αυτού του ανθρώπου που έκανε μια δουλειά που τον γέμιζε και τον έκανε ευτυχισμένο, αλλά μετά έπρεπε να παραδώσω το γιο μου στο χειρουργείο για πρώτη φορά στη ζωή μου και ξεχάσθηκα. Παρέλειψα να του πω ένα ευχαριστώ για το μάθημα ζωής που μού έδινε εκείνη τη στιγμή. Να αγαπάς τη δουλειά σου και να την κάνεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με ζήλο, με θετική ενέργεια, με χαμόγελο, άσχετα από τι επάγγελμα κάνεις και ανεξάρτητα από το πόσο είναι η εργασία σου κουραστική ή και βαρετή.

Εμείς ορίζουμε πόσο καλά θα κάνουμε τη δουλειά μας, τι νόημα θα της δώσουμε, τι αξία, πόσο μπορεί να αποτελεί πηγή ευτυχίας για μας. Αν η εργασία μας δεν έχει ενδιαφέρον, δεν μας προσφέρει ευχαρίστηση και δεν έχει σημασία για μας, κάτι πρέπει να κάνουμε άμεσα για αυτό. Δεν υπάρχει καλή εργασία ή κακή, αρκεί να υπάρχει αυτοσεβασμός. Αν ντρέπεσαι για τη δουλειά σου, δύσκολα μπορείς να σεβαστείς τον εαυτό σου. Και να μάθεις να την αγαπάς με την καρδιά σου.

Μην προσπερνάτε και μην αγνοείτε τα μαθήματα ζωής που μας προσφέρονται καθημερινά. Ο κόσμος έχει σοφία να μας δώσει, αν τον δούμε σαν ένα σύνολο και όχι αν τον αντικρύζουμε σαν μια σειρά από τυχαία γεγονότα. Τα παραδείγματα των ανθρώπων όπως του τραυματιοφορέα, αλλά και τόσων άλλων που υπάρχουν γύρω μας, δίνουν σε όλους μας την ενθάρρυνση και την έμπνευση να ψάξουμε να βρούμε από την αρχή καινούρια μονοπάτια που θα μας οδηγήσουν σε μια εργασία που να «έχει πολύ νόημα».

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τι μου δίδαξε ένας τραυματιοφορέας

  1. Ωραια ιστορία! Που μας θυμίζει ότι το «νόημα» σε κάθε δουλειά ή το νόημα που δίνουμε εμείς κάνει μεγάλη διαφορά!

Τα σχόλια είναι κλειστά.