Με συμπόνοια και συναίσθημα η ζωή είναι καλύτερη

chalkida

Η θάλασσα σου δίνει ενέργεια και μια αίσθηση ελευθερίας

Έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε στα δύσκολα καλοκαίρια. Από πέρσι, που τρέχαμε στα ΑΤΜ μέσα στο φόβο και στην ανασφάλεια ενός επικείμενου Grexit, μέχρι σήμερα που τα capital controls δεν έχουν χαλαρώσει, οι αγορές συνεχίζουν να είναι παραλυμένες και οι  ειδήσεις δείχνουν συνέχεια  φαινόμενα κτηνώδους βίας, μίσους και φρίκης να ξεσπούν σ όλον τον κόσμο.

Για τους περισσότερους από εμάς το να βγάλουμε την ημέρα με διάθεση και όρεξη  είναι ένας μικρός άθλος. Δυσάρεστες ειδήσεις μας κατακλύζουν από παντού. Πτωχεύσεις, μαζικές απολύσεις, απώλειες, φονικά, πράξεις τρομοκρατίας, καταστροφές, πόλεμοι, βόμβες. Ο κόσμος δείχνει να τρελάθηκε. Κι αν ακόμα δεν μας αφορά άμεσα, κάτι μας ενώνει με όλα αυτά. Είμαστε αλληλένδετοι, όπου κι αν ζούμε.

Από την άλλη, όσο κι αν ο κόσμος μας καταθλίβει, η πολιτική μας απογοητεύει, εμείς πρέπει να ζήσουμε μια κανονική ζωή. Να σηκωθούμε το πρωί, να χαμογελάσουμε στην οικογένεια μας, να δουλέψουμε, να μαγειρέψουμε, να παίξουμε με τα παιδιά μας, να τους συμβουλέψουμε πως πρέπει να συμπεριφέρονται, να ονειρευτούμε κάτι καλύτερο για το μέλλον τους. Αν προσεγγίζουμε την πραγματικότητά μας, με φόβο και κατάθλιψη, με απάθεια και απαισιοδοξία, δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο, να βελτιωθούμε, να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας, να βοηθήσουμε τους γύρω μας που χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Στο τελείωμα της θλίψης, λέει ο Κρισναμούρτι, έρχεται η αγάπη. Αγαπήστε τη ζωή και τους ανθρώπους κι όλα θα γίνουν. Με συμπόνοια και συναίσθημα, η ζωή είναι καλύτερη.

Advertisement