Να πιστεύετε στον Άγιο Βασίλη

santasletter1

Ανοίγοντας προχθές την τηλεόραση έπεσα πάνω σε ένα ρεπορτάζ που έλεγε ότι ο αληθινός Άγιος Βασίλης από το Ροβανιέμι επισκέφθηκε την Ελλάδα και παρουσίαζε έναν όμορφο και καλοκάγαθο Άγιο Βασίλη να μιλάει φιλανδικά. Τα μάτια μου γέμισαν δάκρυα. Αστραπιαία, θυμήθηκα τον δικό μου αληθινό Άι Βασίλη της παιδικής μου νιότης. Κάθε χρόνο, ο πατέρας μας τηλεφωνούσε από το ιατρείο του και μας έλεγε, ότι τον επισκέφθηκε ξαφνικά ο Άι Βασίλης και ήθελε να μάθει τι δώρα επιθυμούσαμε. Με τρεμάμενη φωνή κρεμόμασταν από το ακουστικό του τηλεφώνου και του διαβάζαμε τη λίστα μας. Μια φορά, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, το βράδυ, χτύπησε το κουδούνι και ο μπαμπάς μου φώναξε, «Παιδιά, ο Άγιος Βασίλης!» Τελικά ήταν ο παππούς μου αλλά ακόμα θυμάμαι πόσο γρήγορα χτυπούσε η καρδιά μου και πόσο σφιχτά κράτησα, για μια στιγμή, το χέρι του πατέρα μου.

Για ποιό λόγο να μην πιστεύουμε στον Άγιο Βασίλη? Άλλωστε ο μύθος του έχει τις ρίζες του στην αληθινή ιστορία του Μέγα Βασίλειου της Καισάρειας που μοίραζε δώρα στους φτωχούς. Έχει τόση μαγεία και γλύκα η ιστορία, τόσο όμορφα μπλεγμένη με τα Χριστούγεννα και το πνεύμα τους. Είναι ένα παραμύθι που ενισχύει τη φαντασία, που διδάσκει αξίες, που μας κάνει να ονειρευόμαστε. Τα παιδιά κάποια στιγμή θα μάθουν την αλήθεια και θα αποδομήσουν τον Άγιο Βασίλη σαν ένα φυσικό επακόλουθο το ότι μεγαλώνουν.

Ας κρατήσουμε την μαγεία του μύθου μέσα στην καρδιά μας. Μας κάνει καλό και μας γεμίζει. Μας ζεσταίνει. Μας φέρνει πίσω στα χρόνια της αθωότητάς μας, στην παιδική μας ηλικία, στα καλύτερα Χριστούγεννα της ζωής μας.

Καλές Γιορτές!

 

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Να πιστεύετε στον Άγιο Βασίλη

  1. Χριστινάκι τι μου θύμισες!! Σε φιλώ και περιμένω τον Αι Βασίλη! να μου φέρει υγεία σε μένα και το Μαρινάκι, καλούς βαθμούς σήμερα και ίσως λίγη ευτυχία. Καλά Χριστούγεννα!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.