Με πυξίδα την αγάπη και την καλοσύνη

graduatio

Κάποια πράγματα και καταστάσεις μπορεί να μην αλλάζουν στη ζωή μας. Όμως σίγουρα έχουμε την δυνατότητα να αποφασίσουμε τι νιώθουμε και να επιλέξουμε πως θα αντιδράσουμε εμείς σε κάθε τι που συμβαίνει στη ζωή μας. Να συνειδητοποιήσουμε, να αντιληφθούμε ότι είμαστε ελεύθεροι να το κάνουμε. Να σκεφτούμε και να νιώσουμε αλλιώς. Να αλλάξουμε τις σκέψεις μας, να τροποποιήσουμε τις συμπεριφορές μας.

Σε αυτό το δρόμο χρειαζόμαστε μικρές πυξίδες που να μας προσανατολίζουν στα δύσκολα μονοπάτια της ζωής. Μια τέτοια πυξίδα αποτελούν τα λόγια του συγγραφέα George Saunders για την αγάπη και την καλοσύνη από την ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης του πανεπιστημίου Σύρακιουζ.

«Εφόσον έχουμε παρατηρήσει ότι η καλοσύνη είναι μεταβλητή, μπορούμε κάλλιστα να συμπεράνουμε ότι είναι καλλιεργήσιμη…Ανακαλύψτε τι σας κάνει πιο καλούς και ευγενικούς, τι σας κάνει να εκδηλώνετε τον πιο αγαπησιάρικο, γενναιόψυχο, ανοιχτό, δοτικό, λιγότερο ιδιοτελή και ατρόμητο εαυτό σας- και αδράξτε αυτά τα πράγματα σαν να μη μετράει τίποτε άλλο.

Διότι, πράγματι, τίποτε άλλο δεν μετράει.»

Από το βιβλίο “Με τα συγχαρητήρια μου. Σκέψεις για την καλοσύνη» του George Saunders. Εκδόσεις Ίκαρος

 

 

Advertisement