Τι κάνει το σπίτι σπιτικό

spitiko

Άλλο το σπίτι κι άλλο το σπιτικό. Το σπιτικό έχει ζεστασιά και θαλπωρή. Προσφέρει προστασία από τον έξω κόσμο. Είναι το κουκούλι σου. Είναι η φωλιά σου. Είναι κάτι ιερό που δεν το αλλάζεις με τίποτα. Είναι εκεί που αγαπάς να επιστρέφεις.

Για τον καθένα προσδιορίζεται κι αλλιώς το σπιτικό. Για μένα είναι τα έπιπλα του πατρικού μου σπιτιού, φωτoγραφίες αγαπημένων προσώπων, λουλούδια, αναμνηστικά από ταξίδια μπερδεμένα με αναμνήσεις, δώρα φίλων, οι ζωγραφιές της κόρης μου. Είναι γέλια, κουβέντες, η μυρωδιά από το σπιτικό φαγητό, οι πίνακες, τα χρώματα στους τοίχους, οι συλλογές, η θέα από το μπαλκόνι. Όλα αυτά που μας δίνουν παρηγοριά ή έμπνευση, όλα αυτά που μας κάνουν όλη τη μέρα να περιμένουμε ανυπόμονα τη στιγμή που θα γυρίσουμε στο σπίτι μας, στο καταφύγιό μας.

Το σπιτικό μας περιέχει τα αντικείμενα που έχουν την θέση τους στη ζωή μας αλλά πάνω από όλα τους ανθρώπους και τα ζώα που αγαπούμε να ζούμε μαζί. Είναι η σιωπή και η μοναξιά, αλλά μαζί είναι και η βαβούρα των πάρτυ, οι μουσικές. Είναι η τάξη αλλά μαζί είναι και η αταξία των πραγμάτων. Όλα μπερδεύονται γλυκά σε αυτό που λέγεται σπιτικό.

Πως γίνεται το σπίτι σπιτικό για εσάς?

Advertisement