Εξάσκηση στη φιλία

greek-greek-quotes-little-prince-quotes-Favim_com-1924120

Από το βιβλίο που υμνεί τη φιλία, την αγάπη και την παιδική ηλικία-

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Σαιντ Εξυπερύ

Για δεύτερη χρονιά φέτος φιλοξενήσαμε στο σπίτι μας, για λίγες μέρες, έναν Γερμανό έφηβο από την Δρέσδη της Γερμανίας (πέρσι είχαμε φιλοξενήσει ένα αγόρι από την Κωνσταντινούπολη). Παιδιά από διάφορα σχολεία του κόσμου ήρθαν στην Ελλάδα για να συμμετέχουν σε ένα Φεστιβάλ θεάτρου που διοργάνωσε το σχολείο του γιου μου σε συνεργασία με το ISTA (International School Theater Association).

Η περσινή εμπειρία ήταν τόσο θετική, που φέτος χωρίς κανένα δισταγμό δηλώσαμε αμέσως συμμετοχή για φιλοξενία. Κάθε μας προσδοκία βγήκε αληθινή. Ο Γιάννης και ο Luke δέσανε αμέσως, είχαν τόσα κοινά ενδιαφέροντα, το μπάσκετ, την μουσική, το θέατρο, τα κορίτσια(!). Μιλάνε αγγλικά και γερμανικά, παίζουν τα ίδια παιχνίδια στο κομπιούτερ, ντύνονται με τις ίδιες μάρκες, έχουν το ίδιο τύπο κινητού και έχουν την ίδια ανησυχία για το τι θα σπουδάσουν στο προσεχές μέλλον. Η παγκοσμιοποίηση στο σπίτι μας!

Με αυτά τα προγράμματα φιλοξενίας τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, να δουλεύουν ομαδικά, να αναπτύσσουν φιλίες σε διεθνές επίπεδο. Μαθαίνουν να είναι οικοδεσπότες, φιλόξενοι, ευγενικοί, να προσφέρουν βοήθεια στους ξένους συμμαθητές τους. Οι καινούριες σχέσεις τους βγάζουν από τα στενά όρια του κόσμου τους, τα μάτια τους ανοίγουν σε ένα σύμπαν μεγάλο και διαφορετικό.

Ας είμαστε ανοιχτοί στις όποιες ευκαιρίες εμφανίζονται για να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, διαφορετικούς από εμάς, άλλης χώρας, κουλτούρας, θρησκείας. Και εμείς και τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας, ειδικά στην εφηβεία, χρειάζονται αυτές τις σχέσεις φιλίας, έξω από την οικογένεια, για να εξερευνήσουν και να βρούνε την δική τους ταυτότητα, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.

Κανένας δεν θα επέλεγε να ζήσει χωρίς φίλους, ακόμα κι αν είχε όλα τα καλά του κόσμου. (Αριστοτέλης)

 

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Εξάσκηση στη φιλία

Τα σχόλια είναι κλειστά.