Μεγάλο Σάββατο στο Σούνιο

sounio1

 

sounio3g

Πάρα πολύ καιρό θέλαμε να επισκεφτούμε μαζί με τα παιδιά το Σούνιο και τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ποσειδώνα αλλά ο καιρός δεν μας το επέτρεπε, η άνοιξη δεν έλεγε να έρθει, ο χειμώνας κρατούσε ακόμα.

Μεγάλο Σάββατο, οι συνθήκες έδειχναν ιδανικές, ο ήλιος έλαμπε, χρόνος υπήρχε- η απόσταση είναι 69 χλμ. από την Αθήνα- το Σούνιο ήταν η τέλεια επιλογή για μια οικογενειακή βόλτα.

Η διαδρομή από την παραλιακή είναι μαγευτική. Ο κόσμος περπατούσε δίπλα στη θάλασσα, πολλοί παρέα με τους τετράποδους φίλους τους, παιδιά έτρεχαν με ποδήλατα, με πατίνια, τα καφέ ήταν γεμάτα, όλοι απολάμβαναν το καλό καιρό.

Φθάνοντας στην άκρη της Αττικής, στο Σούνιο, ο δρόμος μόνος του σε οδηγεί στο λόφο που βρίσκονται τα ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα. Η ανάβαση είναι εύκολη. Διαβάζουμε ότι ο ναός καταστράφηκε από την επιδρομή των Περσών και στη θέση του χτίστηκε το 444 π.χ. ένας άλλος ναός, μαρμάρινος, δωρικός. Τρία αγάλματα, τρεις Κούροι διασώθηκαν και βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Ο ναός είναι επιβλητικός, η θέα της θάλασσας ονειρική, ο τόπος ιερός. Καθόμαστε στα παγκάκια, ατενίζουμε τα αιώνια μάρμαρα, ο ήλιος λάμπει, η ανοιξιάτικη φύση είναι πανέμορφη, υπάρχει μια ενέργεια στο χώρο, ίσως φταίει που είναι και Μεγάλο Σάββατο. Οι τουρίστες αρκετοί, όλοι βγάζουν φωτογραφίες και χαμογελάνε, μερικοί κουβαλάνε και το μπαστούνι για να βγάλουν selfie φωτογραφίες.

Κατηφορίζοντας για την καφετέρια που βρίσκεται στη βάση του βράχου, σκέφτομαι την ιστορία που λέει ότι ένα τέλειο ισοσκελές τρίγωνο ενώνει τον Ναό του Ποσειδώνα με τον Ναό του Παρθενώνα και τον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα. Απλή σύμπτωση ή κρυμμένη δύναμη ενός αρχαιοελληνικού μαθηματικού κώδικα? Ίσως, δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Χρόνια Πολλά! Χριστός Ανέστη!

 

 

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μεγάλο Σάββατο στο Σούνιο

  1. Πολύ ωραία περιγραφή Χριστινάκο μου!! Μπράβο!!! Να είστε όλοι καλά και να κάνετε πολλές τέτοιες εξορμήσεις!!!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.