Πως να διαβάζετε περισσότερο

 

summers_books_

Πολλοί λένε «Θα ήθελα να διαβάζω περισσότερο, αλλά δεν έχω χρόνο.» Σε αυτό το σημείωμα θα σας μιλήσω για τρόπους που αυξάνουν το διάβασμα, τους έχω προσπαθήσει εγώ, προσωπικά, άλλους με μεγαλύτερη επιτυχία κι άλλους με μικρότερη.

Συνδέστε το διάβασμα με έναν στόχο. Αν είστε εξοικειωμένοι με την στοχοθέτηση, θα σας είναι εύκολο. Πείτε πχ. να διαβάζω ένα βιβλίο το μήνα ή 2, 3, αν είστε βιβλιοφάγος 1 βιβλίο την εβδομάδα κτλ. Η στοχοθέτηση βοηθάει πολύ, η ικανοποίηση είναι μεγάλη, όταν πετυχαίνετε τον στόχο σας και το όφελος ακόμα μεγαλύτερο, αφού έχετε βελτιώσει τη μόρφωσή σας. Μην βάζετε ανέφικτους στόχους, γιατί θα απογοητευτείτε. Καλύτερα να βάλετε προσιτούς, ρεαλιστικούς, εφικτούς στόχους και να μπορείτε έτσι με χαρά να τους ξεπεράσετε.

Φτιάξτε μια λίστα με βιβλία που θέλετε να διαβάσετε. Από άρθρα που έχετε διαβάσει ή σας έχουν συστήσει φίλοι ή κλασσικά που πάντα επιθυμούσατε να έχετε διαβάσει. Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να ανατρέχετε στη λίστα και να τα αναζητείτε σε βιβλιοπωλεία, bazaar βιβλίων, εκθέσεις.

Να διαβάζετε πριν κοιμηθείτε. Είναι μια ωραία συνήθεια που μπορείτε να υιοθετήσετε. Να διαβάζετε έστω και μια σελίδα την ημέρα.

Δεν είστε υποχρεωμένοι να τελειώσετε ένα βιβλίο που δεν σας αρέσει. Το διάβασμα είναι απόλαυση και όχι καταναγκασμός. Βάλτε το στην άκρη και ξεκινήστε το επόμενο βιβλίο.

Διαβάστε βιβλία διαφορετικών ειδών. Λογοτεχνία, αστυνομικά, ταξιδιωτικά, ιστορικά, βιογραφίες, νουβέλες, διηγήματα, βιβλία μάνατζμεντ, αυτοβοήθειας, υπάρχουν τόσα πολλά είδη που μπορούν να πολλαπλασιάσουν την περιέργειά σας, να σας εμπνεύσουν και να σας μορφώσουν.

Προυπόθεση όλων των παραπάνω είναι να αγαπάτε το διάβασμα και να μην είστε από αυτούς που σταμάτησαν να διαβάζουν την μέρα που τελείωσαν το σχολείο. Από την άλλη, ποτέ δεν είναι αργά, μπορείτε τώρα να ξεκινήσετε να εντάξετε το διάβασμα στο τρόπο ζωής σας. Ένα καλό βιβλίο είναι πνευματική τροφή, είναι συντροφιά, είναι απόδραση.

Advertisement