Όλοι ξέρουμε και οι περισσότεροι έχουμε παίξει με τις γνωστές κατασκευές των Lego (η ονομασία βγαίνει από την έκφραση leg godt=παίξε καλά). Ίσως, όμως, δεν γνωρίζετε ότι τα πασίγνωστα δανέζικα τουβλάκια αποτελούν σπουδαίο εργαλείο εκπαίδευσης για τις επιχειρήσεις.
Προσπαθώντας να μάθω τη μέθοδο Lego στη δουλειά μου στον τομέα της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, σαν εργαλείο συμμετοχικής μάθησης και team building, ήρθα σε επαφή με τη δυναμική των Lego που ούτε ο ιδρυτής τους ο ξυλουργός Ole Kirk Christiansen δεν θα φανταζόταν ποτέ, όταν ξεκίνησε την εταιρία του το 1932 κατασκευάζοντας τα πρώτα ξύλινα τουβλάκια.
Στα σεμινάρια των εργαζομένων στις επιχειρήσεις οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν, να απαντήσουν στην πρόκληση που τους δόθηκε, να λύσουν ένα πρόβλημα, χτίζοντας συμβολικά μοντέλα χρησιμοποιώντας τουβλάκια lego. Τα άτομα δουλεύουν ομαδικά, συζητάνε, εκφράζουν τις σκέψεις τους σε ένα κλίμα παιχνιδιού, που με την αλληγορία του, τους φέρνει πιο κοντά στην εταιρία και στο εταιρικό της όραμα.
Τα Lego, είτε τα παίζουν παιδιά είτε ενήλικες, συναρμολογώντας και αποσυναρμολογώντας τουβλάκια αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα, την φαντασία, την επινοητικότητα, την ελευθερία της έκφρασης.
Μαθαίνοντας τη μεθοδολογία Lego παρακίνησα την κόρη μου να αφήσει για λίγο την τεχνολογία και να ασχοληθεί με τα Lego. Της αγόρασα κατασκευές από τη σειρά Creator (τα ζωάκια) που είναι για παιδιά έως 12 ετών.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Παρασύρθηκε από τη γοητεία τους, παθιάστηκε να τα συναρμολογήσει και «Μαμά, μου είπε, προχθές, σε ευχαριστώ που μου έμαθες τα Lego!»