Μη φοβάστε την πλήξη

george watts Rain 1883

George Watts, Rain, 1883

Κάποτε σ’ ένα παιδικό πάρτι, σ’ ένα σπίτι, πίνοντας καφέ, οι μαμάδες συζητάγαμε για τις εξωσχολικές δραστηριότητες που κάνανε τα παιδιά μας, για το πόσο μεγάλο αγώνα κάναμε για να τα κρατάμε συνεχώς απασχολημένα, όταν μια ηλικιωμένη κυρία που μας άκουγε, αναφώνησε » Μα κορίτσια, τα παιδιά πρέπει να μάθουν και να πλήττουν. Για να δουλέψει και η φαντασία τους!»

Χρόνια μετά διαβάζω για την παραγνωρισμένη αξία της πλήξης. Η πλήξη καταδεικνύεται ως απαραίτητο στοιχείο για μια ευτυχισμένη ζωή και η ικανότητα να υποφέρουμε την πλήξη ένα από τα πράγματα που πρέπει να διδάσκονται οι νέοι άνθρωποι. Ο ψυχαναλυτής Άνταμ Φίλιπς υποστηρίζει ότι η ικανότητα του παιδιού να πλήττει μπορεί να αποτελεί εξελικτικό επίτευγμα. Το παιδί πλήττοντας, μαθαίνει να διαμορφώνει επιθυμίες, ανακαλύπτει τί μπορεί να το ενδιαφέρει για να γεμίσει τις ώρες του, χρησιμοποιεί τη φαντασία του και την επινοητικότητά του.

Μην φοβάστε λοιπόν να βάλετε μια δόση πλήξης στη ζωή των παιδιών σας αλλά και στη δική σας. Η πλήξη είναι μια γόνιμη διαδικασία, ένα ανθρώπινο αίσθημα που κρύβει μέσα του μια δύναμη, που ενεργοποιεί τις σκέψεις σας και τη φαντασία σας, που όταν μάθετε να την ανέχεστε, θα σας προστατεύσει από τη μοναξιά, τη μονοτονία και το αίσθημα ματαιότητας της ζωής.

Ανοίξτε την πόρτα στην πλήξη και μην φοβάστε. Είναι κομμάτι της συναρπαστικής ζωής που ζούμε. Ήταν σοφή τελικά εκείνη η κυρία!

 

 

Advertisement

3 σκέψεις σχετικά με το “Μη φοβάστε την πλήξη

  1. Ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα διάσταση μιας κατάστασης που εμείς οι εκπαιδευτικοί τρέμουμε όταν την διακρίνουμε μέσα στην τάξη!

    1. Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΕΧΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΗΠΩΣ ΠΛΗΞΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΓΕΜΑΤΕΣ ΜΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ! ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ!

Τα σχόλια είναι κλειστά.