Επισκεφθείτε αρχαιολογικούς χώρους

usa

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης (ΜΕΤ).

Πρόσφατα ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός George Clooney δήλωσε ότι είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, όταν απάντησε σε ερώτηση ελληνίδας  δημοσιογράφου στην συνέντευξη τύπου που έδωσε για την προώθηση της καινούργιας του ταινίας «The Monuments Men» (Μνημείων Άνδρες) στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Φυσικά αυτό ξεσήκωσε  αντιδράσεις και μια σειρά δηλώσεων για την επιστροφή των Γλυπτών, ξεκινώντας από τον Δήμαρχο του Λονδίνου Boris Johnson να απαντά στον ηθοποιό κι εκείνος να ανταπαντά, μέχρι και τον Υπουργό Πολιτισμού μας Πάνο Παναγιωτόπουλο να στέλνει ευχαριστήρια επιστολή στον George Clooney!

Πόσο όμως πραγματικά νοιαζόμαστε για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα? Πόσο  αγαπάμε την αρχαία κληρονομιά μας? Πόσο συχνά επισκεπτόμαστε τα μουσεία μας? Εκτός των επισκέψεων  μας με το σχολείο, έχουμε ξαναεπιστρέψει ποτέ σ΄αυτά?

Τα Χριστούγεννα επισκεφτήκαμε το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και ειδικότερα την πτέρυγα του μουσείου που φιλοξενεί την συλλογή της αρχαίας ελληνικής τέχνης, η οποία είναι μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο. Στις πρώτες αίθουσες ξαφνιάστηκα  από τον πολύ κόσμο αλλά και από τον ενθουσιασμό των επισκεπτών, άλλοι φωτογραφίζονταν μπροστά σε αγγεία, άλλοι άκουγαν με προσήλωση τους ξεναγούς. Ένιωσα ενοχές. Μήπως δεν εκτιμάμε αρκετά την ιστορία μας? Ύστερα ξεχάστηκα και παρασύρθηκα από την ομορφιά των έργων και των αγαλμάτων και δεν το ξανασκέφτηκα μέχρι την μέρα που μίλησε ο Clooney.

Αποκοπήκαμε από την ιστορία μας, τη γλώσσα μας, τους αιώνες του παρελθόντος μας και χάσαμε το ενδιαφέρον να μάθουμε, να δούμε, να γνωρίσουμε τον πολιτισμό μας. Πήραμε ως δεδομένο τον πλούτο που έχουμε και δεν νιώθουμε το ενδιαφέρον ούτε την συγκίνηση μπροστά στα κλασικά μνημεία μας.

Πρέπει να αντισταθούμε και να αγαπήσουμε το παρελθόν μας. Τις ρίζες μας. Να σεβαστούμε τον πολιτισμό μας. Να τον ξαναθυμηθούμε για να τον ξαναζήσουμε και να τον παραδώσουμε και στα παιδιά μας. Να χτίσουμε μια εθνική ταυτότητα που δεν έχουμε. Ας επισκεφτούμε τους αρχαιολογικούς χώρους μας, τα μουσεία, τα αρχαία θέατρα, τη γη των αρχαίων Μακεδόνων, τις ανασκαφές στην Κρήτη, στην Σαντορίνη κα.

Μας έχει δοθεί η ευκαιρία. Ζούμε στην Ελλάδα.

Advertisement