Με υπέροχο καιρό βόλτα στην Ακρόπολη και στην Πλάκα.
Ο γιος μου φοιτά στην Γ’ Γυμνασίου και συμμετέχει σ’ ένα πρόγραμμα φιλίας και ανταλλαγής μαθητών που διοργανώνει το σχολείο του με ομόλογα αγγλόφωνα σχολεία της Μεσογείου, συγκεκριμένα της Κωνσταντινούπολης, της Βηρυτού, της Σμύρνης, της Σόφιας Βουλγαρίας και της Θεσσαλονίκης.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος φιλοξενήσαμε το Σαββατοκύριακο που πέρασε ένα συνομήλικο μαθητή από το Uskudar American Academy της Κωνσταντινούπολης, 1 από τα 28 παιδιά που ήρθαν στην χώρα μας. Ένα παιδί που δεν το ξέραμε, που ζει στην γειτονική Τουρκία, μία χώρα με ιδιαίτερη ιστορική και πολιτική σημασία για τους Έλληνες. Νιώθαμε αμηχανία πριν την επίσκεψη, η οποία γρήγορα μετά τη συνάντηση μεταλλάχτηκε σε χαρά και ενθουσιασμό.
Η εμπειρία ήταν υπέροχη. Τα παιδιά γρήγορα πλησίασαν ο ένας τον άλλον και πολύ σύντομα μιλούσανε και γελούσανε σαν να γνωρίζονταν χρόνια. Μοιάζανε στα ενδιαφέροντά τους, στο τρόπο ζωής, στις ανάγκες τους, στις αξίες και στα όνειρά τους. Δεν είχαν τίποτα να χωρίσουν.
Μάθαμε πολλά αυτό το Σαββατοκύριακο, από αυτά που μαθαίνονται βιωματικά, από αυτά που δεν μπορούν να διδαχθούν από τα βιβλία ή τα σχολεία για τις σχέσεις των ανθρώπων. Γι’ αυτό αποδεχτείτε το άγνωστο, ταξιδέψτε, γυμνάστε το μάτι σας στο άλλο, στο καινούργιο, πλατύνετε το πνεύμα σας. Δείτε τα πράγματα με καινούργια μάτια. Αφήστε τα παιδιά σας, χωρίς φόβο, να ζήσουν εμπειρίες που θα τους ωριμάσουν και θα τους ετοιμάσουν να ζήσουν την περιπέτεια της ζωής!