Κλείστε τα κινητά στις διακοπές

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κούνδουρος, Τζια

Στο πλοίο, στην παραλία, στην ταβέρνα, παρατηρώ, όλοι είναι με τα κινητά τους. Είμαστε σε νησί, δίπλα στη θάλασσα, κι όλοι κρατάνε στα χέρια τους τα smartphone τους. Να είναι συνδεδεμένοι, θέλουν, να μη χάσουν επαφή. Μιλάνε στο τηλέφωνο, βλέπουν τα email τους, παρακολουθούν τις ειδήσεις ηλεκτρονικά, τα παιδιά παίζουν παιχνίδια στα κάθε είδους ηλεκτρονικά. Τα καλά της τεχνολογίας. Κανείς δεν κοιτάει το τοπίο. Κανείς δεν χαλαρώνει. Κανείς δεν επικεντρώνεται στο παρόν. Κοιτάμε και αγγίζουμε τα πάντα φευγαλέα. Γίναμε όλοι δούλοι του φορτωμένου προγράμματός μας, των ατελείωτων υποχρεώσεων και ευθυνών. Παρανοήσαμε  τι είναι ουσιαστικό και η ζωή δίπλα μας ξεγλιστράει.

Κι όμως ο ενδιάμεσος χρόνος χρειάζεται. Ο χρόνος του δεν κάνω τίποτα, του αναπαύομαι, κοιμάμαι, χαλαρώνω, ηρεμώ, γεμίζω τις μπαταρίες μου, διαλογίζομαι, κολυμπώ, περπατώ, διαβάζω, χαζεύω, ονειρεύομαι.

Γι αυτό κλείστε όλα τα ηλεκτρονικά στις διακοπές. Καθαρίστε το μυαλό σας. Αποκτήστε την πνευματική πειθαρχία να σκέφτεστε κάθε πράγμα στην κατάλληλη ώρα. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε συνέχεια. Δεν θα χαθούν τα πάντα αν αναπαυθείτε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 Κάντε διάλειμμα και θα δείτε. Η ανάπαυλα θα αποδώσει.

Advertisement