Τρώτε εποχιακά

τεσσα κυρου

Προσπαθώ στο σπίτι να τρώμε εποχιακά. Δηλαδή να ψωνίζω ό,τι καλλιεργείται αυτήν την εποχή, φρέσκα λαχανικά και φρούτα, από ντόπιες παραγωγές και όχι εισαγωγής που έχουν συντηρητικά.
Χθες, όμως κοιτώντας κάτι κεράσια φοβερά, μεγάλα, γυαλισμένα, όλα πανομοιότυπα σαν ψεύτικα (η ταμπέλα έλεγε κεράσια extra) προβληματίστηκα. Είναι δυνατόν να μην έχουν φάρμακα, ορμόνες? Το ίδιο συμβαίνει κάθε χρόνο και με τις φράουλες.

Στην Ελλάδα έχουμε την ευλογία να μπορούμε να βρούμε τεράστια ποικιλία από λαχανικά και φρούτα όλο το χρόνο και ειδικά το καλοκαίρι τα κηπευτικά είναι πλούσια. Όταν ένα είδος παράγεται στην εποχή του, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, τότε έχει μεγάλη θρεπτική αξία και ποιότητα στη γεύση.
Όταν μαγειρεύω εποχιακά, τώρα το καλοκαίρι φτιάχνω γεμιστά, μπριάμ, μελιτζάνες στο φούρνο με τυρί, γεμιστά κολοκυθάκια κ.α., νιώθω να ισορροπώ με τη φύση. Ό,τι μου δίνει, το παίρνω. Και προσπαθώ και εγώ, μετά, να δώσω, με τη σειρά μου, στα παιδιά μου γευστικές εμπειρίες παραδοσιακής ελληνικής μεσογειακής διατροφής.

Τρώγοντας εποχιακά, εξασφαλίζετε ένα ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο διατροφής για σας και για τα παιδιά σας. Όσο γίνεται, τουλάχιστον, γιατί οι τροφές οι περισσότερες είναι επεξεργασμένες. Διαβάστε, ενημερωθείτε, ψάξτε λίγο περισσότερο. Αξίζει το κόπο, γιατί όπως λένε «Γνώση έχω, υγεία κατέχω».
»

Έχω αγαπήσει την μαγειρική με τα βιβλία της Τεσσάς Κύρου, όπως αυτό της φωτογραφίας που είναι αφιερωμένο στην ελληνική κουζίνα.

Advertisement