Προετοιμασία για τις σχολικές εξετάσεις

eksetaseis

Εδώ και μέρες προσπαθώ να βοηθήσω το γιο μου να οργανώσει το γραφείο του και να τακτοποιήσει το χάος από σημειώσεις, φυλλάδια και φωτοτυπίες για τα 12 μαθήματα που θα δώσει εξετάσεις ως μαθητής της Β’ Γυμνασίου.

Σκέφτηκα, λοιπόν, να συνοψίσω κάποιους βασικούς κανόνες για τους νέους γονείς και τους μελλοντικούς αλλά και για εμπέδωση στους πιο παλιούς.

1. Η προετοιμασία είναι το παν. Όσο καλοί μαθητές κι αν είναι, η ύλη για ανακεφαλαίωση είναι τεράστια για να καλυφθεί σε λίγες μέρες. Η σωστή προετοιμασία κάνει τη μεγάλη διαφορά. Φέρνει αυτοπεποίθηση, λιγότερο στρες και τα παιδιά είναι πιο ήρεμα και συγκεντρωμένα στο στόχο τους.

2. Το τελευταίο 24ωρο από το εξεταζόμενο μάθημα είναι  κρίσιμο. Τα παιδιά πρέπει να μην είναι ξενυχτισμένα και κουρασμένα αλλά αντίθετα να κατεβαίνουν στις εξετάσεις σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

3. Οριοθέτηση ειδικού χώρου διαβάσματος για να μπορούν τα παιδιά να συγκεντρώνονται και να μην αποσπούνται. Πρέπει να έχουν σωστό φωτισμό και κατάλληλο κάθισμα.

4. Οργάνωση, τακτοποίηση, ξεκαθάρισμα σημειώσεων, φυλλαδίων, βοηθημάτων και γενικότερα καλή γνώση ποιά είναι η  εξεταστέα ύλη. Η ακαταστασία δημιουργεί έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

5.Τήρηση ενός προγράμματος μελέτης και σχεδιασμός χρόνου για επαναλήψεις και λύσιμο ασκήσεων. Τα παιδιά πρέπει να βρουν από μόνα τους ένα ρυθμό μελέτης και να τον ακολουθούν πιστά ανάλογα με το βιορυθμό τους.

6. Πειθαρχία στα διαλείμματα που είναι βέβαια αναγκαία, αλλά βάζουμε όριο στο χρόνο τηλεόρασης και χρήσης υπολογιστή.

7.Είναι απαραίτητος ο καλός ύπνος  και η σωστή διατροφή κατά την περίοδο των εξετάσεων. Το σωστό πρωινό πριν τις εξετάσεις βοηθάει στην καλύτερη απόδοση. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν τροφές που βοηθούν τη μνήμη αλλά και τροφές που ενισχύουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

8. Αν τα παιδιά ασκούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς σε κάποιες αθλητικές δραστηριότητες, καλό είναι να μην τις διακόπτουν κατά την περίοδο των εξετάσεων. Η σωματική άσκηση βοηθάει στην εκτόνωση και τη χαλάρωση. Τα παιδιά πρέπει να έχουν ένα χρόνο ανάπαυσης και ψυχαγωγίας για να επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους.

Οι εξετάσεις είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως της οργάνωσης, της πειθαρχίας, της διαχείρισης του χρόνου. Είναι μια περίοδος αυτοκριτικής και αυτοβελτίωσης για τα παιδιά, αν τα βοηθήσουμε να το δουν έτσι. Οι βαθμοί είναι πιο πολύ ενδείξεις. Σημασία έχει να θέτουν στόχους, να μαθαίνουν από τα λάθη τους και να εξελίσσονται κάθε χρόνο.

Καλή μας επιτυχία!

Advertisement

2 σκέψεις σχετικά με το “Προετοιμασία για τις σχολικές εξετάσεις

  1. Καλή επιτυχία στο Γιάννη μας και σε όλα τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.