100 βιβλία που πρέπει να διαβάσει κανείς πριν πεθάνει

top 100 books

Είμαι μέλος σε μια Λέσχη Ανάγνωσης που σε όποιον δεν είναι εξοικειωμένος με το θεσμό, σημαίνει ότι είμαστε μια ομάδα βιβλιόφιλων που επιλέγουμε ένα βιβλίο, το διαβάζουμε και συναντιόμαστε μία φορά το μήνα (περίπου) για να συζητήσουμε πάνω σ΄ αυτό πίνοντας καφέ.
Κάποια στιγμή, στην ανάγκη να καλύψουμε τα κενά της λογοτεχνικής μας μόρφωσης, αποφασίσαμε να διαβάσουμε κάποια κλασσικά βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας που άφησαν εποχή, που εκπροσωπούσαν μία σχολή ή γνωστά ρεύματα κάποιας περιόδου.

Ψάχνοντας το διαδίκτυο για προτάσεις βιβλίων στη Λέσχη, έπεσα πάνω σε μια σειρά από λίστες τύπου 50, 100, 1000 βιβλία τοπ ή must που πρέπει να διαβάσει κανείς πριν πεθάνει. Και δεν υπάρχουν λίστες μόνο για βιβλία αλλά και για ταινίες, μουσικές, μέρη αλλά και πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν αφήσεις αυτό το μάταιο κόσμο.

Στην αρχή ενθουσιάστηκα. Έχουν μια γοητεία οι λίστες. Αλλά μετά μπερδεύτηκα, δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους και είχαν έναν υποκειμενισμό που εξαρτιόταν κυρίως από τους φορείς που είχαν την ευθύνη του σχεδιασμού της λίστας.

Εμείς καταλήξαμε στα τοπ 100 βιβλία όλων των εποχών όπως τα δημοσίευσε η αγγλική εφημερίδα Guardian, αφού ζήτησε την γνώμη 100 γνωστών συγγραφέων από 54 χώρες ανά τον κόσμο.
Μπορείτε να ανατρέξετε στο συγκεκριμένο site http://www.guardian.co.uk/books/bestbooks στη κατηγορία The top 100 books of all time
Κάποιο βιβλίο μπορεί να σας κινήσει το ενδιαφέρον.
Καλή ανάγνωση!

Advertisement